Over MNQ

Je weet wie je bent. Je bent goed in wat je doet. Je gaat met de tijd mee. Je bent bereisd en breed geïnteresseerd. Je stijl is verfijnd. Je uitstraling spreekt voor zich. Je vertelt graag je eigen verhaal. Daarom ben je op zoek naar een individueel en exclusief sieraad van hoge kwaliteit.

 

MNQ slaat met haar sieraden een brug tussen drie continenten. MNQ vertaalt de geest en de eeuwenoude tradities van Aziatische en Afrikaanse sieraden naar de levensstijl van de moderne, westerse vrouw. Daarbij houdt MNQ rekening met de laatste ontwikkelingen in de mode en de wens boven de massa uit te steken. Daarom biedt MNQ elk half jaar een nieuwe collectie in gelimiteerde oplage. Sieraden van MNQ zijn handgemaakt en vervaardigt met originele, speciaal geselecteerde kralen uit Azië en Afrika.

 

De Essentie van MNQ

 

MNQ is bedacht door Monique Abels. Dit jonge Nederlandse sieradenmerk maakt sieraden uit Azië en Afrika toegankelijk voor moderne en zelfbewuste westerse vrouwen. MNQ staat voor kwaliteit, exclusiviteit en vooral combineerbaarheid met de laatste modetrends.

 

“MNQ is ontstaan uit mijn passie voor etnische sieraden. Tijdens mijn reizen in Azië en Afrika raakte ik gefascineerd door de rijkdom en de wijsheid van de plaatselijke culturen en tradities. Sieraden zijn een onmisbaar bestanddeel van veel samenlevingen. Nog steeds sta ik versteld van de esthetiek van de composities die vaak gebaseerd zijn op eeuwenoude tradities. Soms zijn de thema’s eenvoudig en puur, soms intens van kleur en complexiteit.”

 

Door de geschiedenis heen werden sieraden vervaardigd met kralen van uiteenlopende natuurlijke materialen zoals hout, steen, koraal en schelpen, maar ook (half)edelstenen en waardevolle metalen zoals zilver of goud. Een van de meest geliefde materialen is het door mensenhand gemaakte glas. De productie van glaskralen is een kunst op zich die sinds het tweede millennium voor Christus beoefend wordt.

 

Kralen vormen ook de basis voor de sieraden van MNQ, maar worden gecombineerd met andere objecten. Zo verwerkt Monique Abels in haar sieraden bijvoorbeeld oorhangers van de Banjara, oude teenringen uit India en amuletten uit Ethiopië en China.

 

Daarbij zijn etnische sieraden niet alleen mooi, maar dragen ook een boodschap in zich. Vaak staan ze symbool voor een religie, een wereldbeschouwing of de sociale status van de drager. Ook helende of beschermende krachten worden toegekend aan etnische sieraden. Deze wereld aan symboliek komt terug in de collectie van MNQ. “Etnische sieraden zijn over het algemeen veel expressiever dan de meeste westerse sieraden. De warmte en de levenskracht, de bron van de cultuur die je eruit kunt lezen, daar geniet ik van, die houden mijn passie levend.”

 

De context van MNQ

 

Theo en Willemien Koperberg staan indirect aan de wieg van MNQ. Theo is in de jaren ’60 begonnen met de import van koperwaren uit Turkije. Samen met zijn vrouw heeft hij zich in de jaren ’70 verlegd naar de handel in handwerkobjecten uit India en later ook Thailand, China en Nepal. De expertise en het kwalitatief hoogwaardige assortiment van  Koperberg BV worden ook door kenners gewaardeerd. Het Tropenmuseum in Amsterdam en het Museon in Den Haag horen naast gespecialiseerde winkeliers tot het klantenbestand van het bedrijf. Daarnaast gebruiken lifestyle magazines als VT Wonen en Happinez regelmatig objecten uit het assortiment van Koperberg voor sfeerfoto’s en illustraties bij artikelen.

 

In 1998 hebben Theo en Willemien het bedrijf overgedragen aan hun zoon Barry. Hoewel Barry nog steeds betrokken is bij het bedrijf, ligt het dagelijkse bestuur inmiddels in handen van zijn vrouw, Monique Abels. In 2003 nam zij het initiatief voor het sieradenmerk MNQ.

 

 

CopyrightHapeSmeele68731

CopyrightHapeSmeele68564

CopyrightHapeSmeele68414

  • Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief van MNQ. Hoor als eerste over nieuwe modellen, beurzen, evenementen of aanbiedingen.